PRAVACHOL 20 mg Tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Endikasyon Bilgisi:

İlacın etken maddesi Pravastatin Sodyum‘dur. PRAVACHOL Tablet 20 mg, vücuttaki yağ üretimini dengeleyen kolesterol düşürücü bir ilaçtır. Kandaki toplam kolesterolü, trigliseridi ve kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü arttırır. Kolesterolün düşmesi  felç, kalp krizi ve  damar sertleşmesinin engellenmesine yardımcı olur.  PRAVACHOL tabletin, yüksek kolesterol tedavisinde kullanımı 8 yaş ve üzeri çocuklar, adolesanlar ve erişkinler içindir. PRAVACHOL 20 mg Tablet şu durumlarda etkisini gösterir:
1-Kan kolesterol yüksek olması: Kilo verme, egzersiz ve diyet gibi diğer tedavilere cevabın yeterli olmadığı durumlarda diyete ilave olarak;
2-Sekonder koruma: Diğer risk faktörlerinin düzeltilmesine ilave olarak, stabil olmayan anjina pektorisi (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı) veya geçmişte kalp krizigeçirmiş olan ve normal veya yükseltilmiş kolesterol düzeyine sahip hastalarda, kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm oranının ve hastalığa yol açma oranının azaltılmasında;
3-Primer korunma: Diyete ilave olarak, ağır veya orta kan kolesterol seviyesi yüksek ve kardiyovasküler olay riski yüksek olan hastalarda, kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm oranının ve hastalığa yol açma oranının azaltılmasında;
4-Organ naklinden sonra; böbrek, kalp, karaciğer, pankreas gibi katı organ (Solid organ) naklini takiben bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişilerde nakil sonrası kandaki lipid düzeyinin düşürülmesi durumlarında etki gösterir.

 

PRAVACHOL 20 mg Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. Bir tablet içinde pravastatin sodyum (20 mg) etken maddesi bulunur. Yardımcı madde olarak Mikrokristalin selüloz, kroskarmeloz sodyum, laktoz, magnezyum stearat ve povidon bulunur.
  2. PRAVACHOL Tablet’in etken maddesine ve diğer bileşenlerine karşı bir alerjiniz var ise; kullanmayınız.
  3. Yüksek kolesterol tedavisinde PRAVACHOL ile tedavi devam ederken; özellikle yağ ve kolesterol oranı yüksek yiyecekler tüketilmemeli,  mutlaka kolesterol düşürücü bir diyet, egzersiz ve kilo kontrolüne sıkı sıkıya uyulmalıdır.
  4. Eğer alkol bağımlılığınız var ise  veya karaciğer hastalığınız ya da böbrek rahatsızlığı , düşük tiroidiniz var ise ya da geçmişte veya şu an var olan herhangi bir kas rahatsızlığı var ise ; kullanmadan önce hekiminize durumunuzu eksiksiz anlatmanız önemlidir. Çünkü PRAVACHOL Tablet’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlaması ve bazı testlerin yapılması gerekli görülebilir.
  5. PRAVACHOL Tablet, nadiren de olsa iskelet kas dokusunda bozulmalara ve böbrek yetmezliğine sebep olur. Kaslarda güçsüzlük, ağrı, kolay acıma hissi, ateş veya grip hali ya da koyu renkli idrar durumlarından herhangi birisine sahipseniz acilen hekiminizle irtibat kurunuz.
  6. PRAVACHOL kullanırken, ilacın vücuda verebileceği zararlı etkilerden  emin olmak için  sık sık kan tahlili yaptırınız ve karaciğer fonksiyonlarınızı da kontrol ettiriniz.
  7. İlacın kullanımından en iyi faydayı görebilmeniz için, PRAVACHOL Tableti düzenli bir şekilde, aksatmadan kullanınız. İlacınız bitmeden reçetenize ilacı tekrar yazdırınız.
  8. PRAVACHOL kullanımını hekiminize danışmadan bırakmayınız. İyileşme belirtileri ilacı kullanmaya başladıktan sonra birkaç haftayı bulabilir.
  9. İyileşme belirtileri görülse de PRAVACHOL tablet kullanımını hekiminize danışmadan isteğinize göre bırakmayınız. Aksi durumda kolesterolünüz yükselebilir.
  10. PRAVACHOL tablet kullanırken alkol ve alkollü içeceklerden uzak durunuz. Çünkü alkollü içecekler karaciğere hasar verir ve ayrıca trigliserid seviyelerini yükseltebilir.
  11. Etkileşimi: klaritromisin ve eritromisin gibi antibiyotikler, siklosporin, gemfibrozil, fenofibrat gibi fibratlar ve nikotinik asit
  12. PRAVACHOL Tablet ile beraber, kolestiramin veya kolestipol gibi, reçine türü bir lipid düşürücü ilaç daha alıyorsanız, PRAVACHOL’ü bu ilaçlardan en az 1 saat önce veya 4 saat sonra kullanmalısınız. Çünkü yakın sürelerde alındıklarında, reçine türü ilaçlar PRAVACHOL Tablet’in emilimini etkileyebilir.
  13. Hamilelik dönemindeyseniz ya da yakın tarihte hamile kalmak istiyorsanız PRAVACHOL Tablet kullanmayınız. Eğer PRAVACHOL’ü kullanırken hamilelik gerçekleşirse hemen hekime durumu bildirmeli ve kullanımını bırakmalısınız. Gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol metodu kullanınız. Çünkü bebekte doğum kusurlarına yol açabilir. Emzirme döneminde iseniz ve PRAVACHOL kullanıyorsanız çocuğunuzu emzirmeyiniz.

 

PRAVACHOL 20 mg Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Hekimle görüşmeden rastgele ilaç almaktan sakınınız. Hekiminiz PRAVACHOL ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz.
  2. İlacın her dozunu yeterli miktarda suyla beraber içiniz. PRAVACHOL tok veya aç günde 1 defa akşam kullanılır.  İlacınızı her gün aynı saatte kullanmaya özen gösteriniz.
  3. 8 ila 13 yaş aralığındaki çocuklarda günde 1 defa 10 -20 miligram; 14 ila 18 yaş aralığı günde 1 defa 10-40 mg kullanılması tavsiye edilir.

 

İlacın Olası Yan Etkileri

  1. PRAVACHOL kullanırken, karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda hekiminizi bilgilendiriniz.
  2. Kas ağrısı, kaslarda güçsüzlük, yüksek ateş, öksürük gibi grip belirtileri, mide bulantısı, karın ağrısı, depresyon, hafıza kaybı, kabuslar,  kil renkli dışkı, koyu renkli idrar, sarılık gibi yan etkilerde hekiminize ya da bir sağlık kurumuna gidiniz.
  3. idrar problemleri, hazımsızlık, bulantı/kusma, midede ağrı
    veya rahatsızlık, ishal, gaza bağlı mide-bağırsakta şişkinlik, kabızlık, kas ve eklem ağrıları, baş dönmesi, yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozuklukları, döküntü, kaşıntı, sivilce, ürtiker, kafa derisi ve saç problemleri (saç kaybı ), bulanık veya çift görme, cinsel fonksiyonlarda bozukluk PRAVACHOL tabletin yaygın olmayan (≥1/1,000 ila <1/100) yan etkileridir.
  4. Sürekli devam eden kas güçsüzlüğü PRAVACHOL tabletin sıklığı bilinmeyen yan etkisidir.
  5. Ciddi deri hastalıkları ( ciltte pullanma ile kendini gösteren bir hastalık olan lupus eritematozus benzeri belirtiler);  kas ve eklemlerde ağrı, hassasiyet, bir ya da daha fazla kasta ağrıya yol açan enflamasyon(miyozit veya polimiyozit), kaslarda güçsüzlük, tendonlarda kopma ile gelişebilen enflamasyon (iltihap); yanma veya karıncalanma duygusu veya sinirleri etkileyen hissizlik gibi dokunma duyusu sorunları; pankreas veya karaciğer iltihabı, sarılık(derinin sararması ve gözlerin beyazlaşması); karaciğer hücre ölümünün çoğalması (fulminan hepatik nekroz); transaminazlarda (kanda bulunan bir çeşit enzim) yükselme PRAVACHOL tabletin çok seyrek (<1/10,000) görülebilen yan etkileridir.

İlaç Etken Maddesi: Pravastatin Sodyum
İlaç Marka İsmi: PRAVACHOL 20 mg Tablet
Sırasıyla; Kalp Damar Sistemi, Lipid Metabolizmasına etkili ilaçlar, serum lipid düzeyini düşürücü ajanlar, kolesterol ve trigliserid düzeyi
düşürücüler, HMG CoA redüctaze inhibitörleri ve Pravastatin Sodyum olarak sınıflandırılmış şekilde, C10AA03 ATC koduyla İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundaki ruhsatlı ilaçlar arasında yer alır. Eczaneden normal reçeteyle alabileceğiniz PRAVACHOL 20 mg Tablet’in üretimini Deva Holding A.Ş yapar, ruhsatı da aynı şirkete aittir.
PRAVACHOL’un kullanım talimatı, prospektüsü ve PRAVACHOL Tablet 20 mg’a ait kısa ürün bilgisi (ne ilacıdır; ilaca başlamadan önce bilinmesi gerekenler; kullanımının emziren veya hamile olanlarda uygun olup olmadığı;  ilaç etkileşimi, kontrendikeleri; saklama koşulları; uygulama biçimi; dozaj bilgileri; istenmeyen (yan) etkilerde yapılacaklar ve tavsiyeler)  Pdf belgeleri

PRAVACHOL 20 mg Tablet’in kullanım talimatı, prospektüsü

PRAVACHOL 20 mg Tablet’in kullanım talimatı, prospektüsü

PRAVACHOL 20 mg’a ait kısa ürün bilgisi

PRAVACHOL 20 mg’a ait kısa ürün bilgisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir