Dişlerimize bakmadığımız zaman dişlerimiz arasında yediğimiz yiyeceklerden ve içeceklerden kalıntılar kalır. Bu kalıntılar zamanla temizlenmediği için birikmeye ve diş eti üstünde plaka oluşturmaya başlar. Plaka oluşması itibari ile diş etinin zarar görme süreci başlar. Diş hastalıklarının başlangıç noktası olan bu aşamada önlem alınmazsa bu plakalar zamanla çoğalarak iltihaplanır. İltihap kapma işlemine de diş eti iltihabı denilmektedir.
Diş Eti İltihabı Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir?
Diş eti iltihabı oluşumunun birçok sebebi olsa da asıl sebepleri bir üst paragrafta açıkladık. Yediğimiz yiyeceklerin tamamını çiğnemediğimiz zaman ki bu neredeyse yediğimiz bütün yiyeceklerde yaptığımız bir şeydir. Bu durumlarda yemeklerden küçük kırıntılar ve kalıntılar dişlerimizde ve dişlerimizin arasındaki boşluklarda kalırlar. Diş fırçalaması veya diş eti ile temizleme durumlarımız yoksa durumdan ziyade bu tür bir alışkanlığımız yoksa uzun süre dişlerimiz arasında kalan bakteriler plakalaşmaya başlar. Plaka halini alan bu besinler diş etini yavaş yavaş çürütmeye ve en sonunda enfeksiyon kapmasına sebep olur. Enfeksiyon kapan diş eti arasındaki bu plakalar diş etinde kendilerine yuva buldukları için bu kısımda iltihaplanmaya neden oldukları için ağrı oluşturur.
Ağrısının neredeyse göz açtırmadığı bir hastalık olan diş eti iltihabına doğru müdahale etmek her zaman için oldukça önemlidir. Bu noktada diş eti iltihabı ağrısı çektiyseniz dişinizde herhangi bir tedavi işlemi uygulanamaz. Bu yüzden uzman bir diş hekimine giderek size antibiyotik konusunda bilgilendirme yapmasını ve reçete yazmasının gerekliliğini sorun. Eğer gerekli ise zaten siz bir şey demeden doktorunuz size antibiyotik ilaç verecektir.
Diş eti iltihabı ile mücadelenin tek yolu budur. İltihap kurutucu ilaçlardır. Diş eti iltihabını kurutucu etkiye sahip olan antibiyotikleri içerken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ise antibiyotiklerin her gün aynı saatte düzenli bir biçimde kutu bitinceye kadar alınmasıdır. İltihabınız büyük ihtimal kutudaki ilaçlar bitmeden geçecektir. Geçti diye ilacı yarıda bırakmanız tedaviyi yarıda bırakmakla eş değer olduğu için bu konuda vücudunuz bağışıklık kazanacaktır. Bir sonraki iltihap sürecinde doktorun vereceği antibiyotik ilaçlar etki etmeyeceğinden tedaviniz başlamaz ve durum gittikçe kötüleşebilir. Bu yüzden uzman hekim tavsiyelerine uymakta kesin fayda bulunmaktadır. Uzman hekimlerin yazmış olduğu birçok farklı iltihap kurutucu ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçları söylemeden önce diş eti iltihabına iyi gelebilecek farklı yöntemleri de söylemekte fayda vardır.
Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?
Aslında yukarıda kesin bir dille iltihap için antibiyotik ilaç kullanımına değindik lakin bu sadece bilimsel açıdan bakıldığı zaman olan bir gerçekliktir. Eğer şifalı bitkilerin gücüne inanıyorsanız bu konuda size önerebileceğimiz birkaç tavsiye niteliğinde not bulunmaktadır. Hatmi çiçeği adı verilen bir bitki gargara yaparak antibiyotik ağrısını geçirmek için ideal bir bitkidir. Hatmi çiçeğinin kökünü kaynattıktan sonra suyu süzgeçten geçirin. Süzgeçten geçirilmiş suyun sıcaklığı ılık olduğu zaman ise ağızda gargara yaparak suyu ağzınızdan çıkartın. Bu diş eti iltihabı için yararlı bir yöntem olacaktır. Bunun dışında bir tencerede su kaynatmaya başlayın.
Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalı?
Doğru diş fırçalama teknikleri ağız ve diş sağlığımız açısından önemlidir Doğru diş fırçalama tekniği ile dişlerimizde oluşabilecek çürümeleri, diş eti…
Kaynamaya başlayan suyun içine 2 3 tane papatya atın. Papatyalarda kaynadıktan sonra suyun ılıması ile beraber süzgeçten dökün papatyalar dışında kalan papatyalı suyu ise ağızda gargara yaparak diş eti iltihabına karşı bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.
Her evin bereketi olarak bilinen sirke, birçok faydası olduğu gibi diş eti iltihabı hastalıklarında da oldukça faydalıdır. Sirkeyi adaçayıyla birlikte kaynatın. Sonrasında kaynayan karışıma birazcık bal dökün. Ardından ılıyan karışımı süzgeçten geçirip ağızda gargara yolu ile kullanabilirsiniz. Bu karışımda iltihaba oldukça iyi gelmektedir. Eğer bu kadar uğraşacak kadar gücüm olsaydı hekime giderdim bana daha kolay bir şey yok mu diyenler için ılık derecede olan bir suya iki çay kaşığı tuz ekleyin. Bu su ile günde iki defa gargara yaparak tuzlu suyun etkisini iltihap üzerinde kurutucu olarak kullanabilirsiniz.
Ekinezya çayı da iltihaba iyi gelen ve gargara yöntemi ile kullanılabilen bir bitkidir. Bunun gibi daha birçok bitkisel tedavi yöntemi diş eti iltihabı kurutucu olarak kullanılmaktadır. Son olarak hem bitkisel tedavi yöntemi olmayan hem de ilaç olmayan bir yöntem ise siyah poşet çaydır. Siyah poşet çayı demleyin ve ardından ılıması için bekleyin. Ilıyan siyah poşet çayı ağrı olan bölgeye bastırdığınızda 3 ile 5 dakika arasında ağrının gittiğini siz kendi gözlerinizle görünce şok olacaksınız. Lakin ben bitkisel tedavi yöntemlerinden ziyade iltihap kurutucu etkisi olan ilaçlardan kullanmak istiyorum diyorsanız eğer;
Diş Eti İltihabı Kurutucu İlaç İsimleri
Diş etlerinde meydana gelen iltihabın ve apsenin kurutulması için birçok antibiyotik ilaç üretilmiştir. Kimi ilaçların asıl marka ilacın muadili iken kimisi içeriğinde daha farklı etki olduğundan farklı bir ilaç türü olarak ecza literatürüne geçirilmiştir. Tabii ki tüm ilaçlar kapsül halinde olmamakla beraber genellikle iltihap kurutulması için kapsül haplardan verilmektedir. Lakin ilaç içmekte zorlanıyorsanız eczanelerden alınabilen kloroben adlı ilaç ile günde hekimizin söylediği sayıya göre gargara yaparak diş eti iltihabını kurutabilirsiniz.
Bunun dışında yine bir başka ilaç olan Androrex adlı gargara ilacını kullanarak antibiyotik etkisi ile iltihaptan kurtulabilirsiniz. Tabii ki bu hastalığın tedavisinde kullanılabilecek birçok ilaç bulunmaktadır. Şu esnada tek tek ilaç isimleri yazmak yerine uzman bir hekime dişinizi göstererek, dişiniz için doktorun yazmış olduğu reçetedeki ilaçları kullanmak daha yararlı olacaktır.