ALFUTU 10 mg uzatılmış salınımlı tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Endikasyon Bilgisi :

Etken madde olarak Alfuzosin hidroklorür (10 mg) ihtiva eden ALFUTU 10 mg uzatılmış salınımlı tablet, prostat ve mesane boynundaki kasları gevşeterek, iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerde idrar yapımını kolaylaştıran bir ilaçtır. ALFUTU, prostat bezinin kanser olmayan ve idrar yapımını engelleyen prostat büyümesine ilişkin işlevsel belirtilerin tedavisi  ve idrar yapamama veya mesanede aşırı idrar toplanması durumlarında kullanılır.

 

ALFUTU 10 mg uzatılmış salınımlı tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlaçtaki etken maddeye (Alfuzosin hidroklorür’e) yada ilacın içindeki yardımcı maddelere daha önceleri alerjiniz olduğunu biliyorsanız;  ALFUTU tableti kullanmanız önerilmez.
  2.  Tedaviden iyi sonuç alabilmeniz için  ALFUTU tableti düzenli bir şekilde atlamadan kullanınız. İlacınız tamamen bitmeden reçetenize tekrar yazdırınız. Kullanımının üzerinizde etkisinin olumlu olup olmadığından emin olabilmeniz için hekiminizle olan randevularınızı aksatmayınız.
  3. Eğer herhangi bir ilaca alerjisi veya  karaciğer ile ilgili ciddi problemleri bulunanlar; ALFUTU kullanmamalıdırlar.
  4. ALFUTU tansiyonun düşmesine sebep olabileceğinden anestezi almanızı gerektirecek herhangi bir ameliyat olmanız söz konusuysa; bu ilacı düzenli olarak aldığınızı hekiminize söyleyiniz. Ameliyat saatinden önceki 24 saat içerisinde ALFUTU tableti almamanız gerektiği konusunda hekiminiz sizi uyaracaktır.
  5. Eğer karaciğer veya böbrek hastalığı var ise veya kalp yetmezliği, anjina (göğüs ağrısı), prostat kanseri, damar sertliği hastalığı, düşük tansiyon (hipotansiyon), AIDS veya HIV virüsüne karşı bir tedavi alıyor olmak  ya da yüksek tansiyon için ilaç kullanmak; bu durumlardan birinin varlığında ALFUTU  ilacı almadan  önce bunu hekiminizle paylaşınız.  Bu ilacın kullanımının sizin için uygun olup olmayacağına hekiminiz karar verecektir.
  6. ALFUTU aldığınız süre içerisinde katarakt ameliyatı olma durumunuz var ise; zaman geçirmeden bu ilacı kullandığınızı göz hekiminize bildirmeniz gerekmektedir. Çünkü ALFUTU katarakt ameliyatı sırasında göz bebeğinizi etkileyebilir.
  7. Tansiyonunuzda düşme ihtimaline karşı ayağa kalkarken hızlı şekilde hareket etmeyiniz.Düşmeleri engellemek için yavaşça kalkınız.
  8. ALFUTU, düşünce ve reaksiyonlarınızı azaltabilir. Eğer araç kullanacaksanız ya da uyanık olmayı gerektiren bir aktivite  yapacaksanız çok dikkat etmelisiniz.

 

ALFUTU 10 mg uzatılmış salınımlı tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz ALFUTU  ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka hekimin direktiflerine tam anlamıyla uyunuz. Yanlış uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz şekilde etkilemektedir.
  2. İlacınızı bir bardak dolusu suyla beraber içiniz. ALFUTU  günde, akşam yemeklerinden sonra 1 tablet olarak kullanılır. Aç karnına kullanmayınız.

 

İlacın Olası Yan Etkileri

  1.  ALFUTU ilacı aldıktan sonra, karın ağrısı , soluk alıp vermede güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda hekiminizi bilgilendiriniz.
  2. Baş dönmesi, bayılma hissi, yeni veya kötüleşen göğüs ağrısı, kalp atımlarının dakikada 100’ün üzerinde olacak şekilde artması,  sersemlik hissi,  cinsel istek olmadan ağrılı ve uzun süreli ereksiyon gibi ciddi yan etkilerde ALFUTU  almayı durdurup, acilen hekiminizle veya bir sağlık kurumuyla irtibat kurunuz.
  3. Yaygın (10’da 1’den az hastada ortaya çıkan) yan etkiler: uyuşukluk, sersemlik hissi, keyifsizlik, güçten düşme (asteni), genel olarak kendini iyi hissetmeme, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı, hazımsızlık.
  4. Yaygın olmayan (100’de 1’den az hastada ortaya çıkan) yan etkiler :Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı ve hapşırma, ateş basması, vücutta su tutulumu, ciltte kaşıntı, kızarıklık, göğüs ağrısı, Oturur veya yatar vaziyette iken ayağa kalkıldığında görülen baş dönmesi ve göz kararması,  (postüral hipotansiyon), baygınlık (senkop), kalbin normalden hızlı atması (taşikardi), denge kaybı ve göz kararmasının eşlik ettiği geçici sersemlik (vertigo), baş dönmesi.
  5. Çok seyrek (10,000’de 1’den az hastada ortaya çıkan) yan etkiler:  kurdeşen, Anjiyoödem (yüzde, boğaz veya dilde yutmayı veya soluk almayı güçleştirecek şişlik), daha önce koroner arter hastalığı olanlarda anjina pektoris (göğüs ağrısı).
  6. Sıklığı bilinmeyen yan etkiler: Cinsel istek olmadan cinsel organın  ağrılı bir şekilde sertleşip dikleşmesi (priapizm), kalpte bir çeşit ritim bozukluğu (atriyal fibrilasyon), kusma, karaciğer hücrelerinde zedelenme, safra akımının kesilmesine bağlı karaciğer hastalığı, düşük beyaz kan hücresi (nötrofil) sayısı, katarakt ameliyatı sırasında göz merceğinin yerine oturmaması (İntraoperatif gevşek iris sendromu). Bu durum sadece operasyon sırasında oluşur ve operasyonu yürütecek cerrahın yöntemini belirlemesi açısından konuyla ilgili önceden bilgi sahibi olması önemlidir.
  7. Düşük kan pulcuğu (trombosit) sayısı (Diş eti ve burun kanaması, travmaya bağlı ciltte çürüme ve morarma, kesiklerinizin uzun sure kanaması, döküntü (peteşi adı verilen iğne ucu büyüklüğünde kırmızı noktalar) gibi belirtiler görülebilir.

 

İlaç Etken Maddesi: Alfuzosin’dir.
İlaç Marka İsmi: ALFUTU 10 mg uzatılmış salınımlı tablet
İlacın farmakoterapötik grubu ve ATC kodu: Benign prostat hipertrofisinde kullanılan ilaçlar- G04CA0I
ALFUTU 10 mg uzatılmış salınımlı tablet prospektüsü, kullanma talimatı, kısa ürün bilgisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir