Bakım Yönetimi

Bakım yönetimi, firmalardaki ekipman ve sistemlerin fonksiyonlarını en maksimum performansta devam ettirmeleri için gerçekleştirilmiş olan faaliyetlerin hepsidir.

Ekipmanlara, makinelere ve donanımlara bilinenden daha büyük yatırımlar yapılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak bu yatırımlarının karşılığı alınmak istenilir. Ancak makineler ve tesislerin arızî durmaları ya da kapasitelerinden düşük çalışmaları oldukça önemli kayıplara sebep olur. Bakım yönetim işlemlerinin ne kadar önemli olduğunun farkını gösterir ve kullanıcılarına artı değer sağlar.

 

Bakım Yönetimi kullanarak, oluşacak teknik problemleri planlı olarak bakımlarla minimize eder, üretim aşamasının verimliliğini yükselterek ve maliyetlerini arttıran etkileri en minimum seviyeye indire bilinir. Bakım yönetimi, bir fabrika ya da tesisin bakımları ile ilgili işlerin planlanması ve kontrol sağlanması için çözüm bulan bir yöntem bilimi olarak bilinir.

 

Bakım yönetimi 4 temel hedefe yönelmelidir;

 

Üretim maliyetini en aza indirmek,

 

Ürün kalitesini arttırmak,

 

Tesis ömrünü uzatmak,

 

Üretimi sürekli olarak devam ettirmektir.

 

Bakım yönetimi planlı ve plansız olarak iki aşamada incelene bilinir;

 

l Plansız bakım yönetimi: Makineler ya da tesisler içinde ekipman bozulduğunda veya arızalanınca yapılan bakımlardır. Firmalarda arıza zamanında bakım yapıldığı zaman, onarım sırasında üretim kaybı oldukça çok olmaktadır. Plansız bakım yönteminde oluşan arızaya bağlı kalan makinanın ya da tesisin diğer başka parçaları da zarar göre bilme ihtimali vardır. Bu tür problemlerden kaynaklı olarak bu yöntem, son dönemlerde mecbur olunmadıkça uygulanmamaktadır.

 

 

l Planlı bakım yönetimi: Plansız bakımın neden olduğu dezavantajlar, firmalarda planlı bakım yöntemini kullanmaya zorunlu hale getirmektedir. Planlı olan bakım yüksek maliyetlerin önüne geçmek ve maliyetleri düşürmek, üretilmiş olunan ürünün kalitesinin sürekliliğini sağlamak, tesislerin içerisinde bulunan ekipmanların kullanma zamanlarını uzatmak ve üretimdeki aksamalar yaşanmadan sürekliliği sağlamak amacıyla önemli bir yönetim araçlarındandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir